

# The Rural Success Summit: Event Program Shoshone Bannock Event Center | Fort Hall, Idaho

Day 1 - May 1, 2024

7:00 a.m. - 8:30 a.m.- Vendor Set Up

### **Doors Open**

• 8:30 a.m. - Doors open, find tables, coffee, and networking with vendors

### **Event Begins/Opening Remarks**

- 8:50 a.m. Welcome from Emcees Jeremy Chase and USDA Idaho State Director Dick Rush
- 8:55 a.m. Shoshone-Bannock Tribe, Chairman Lee Juan Tyler- Welcome and Remarks (20 minutes)
  - o Drum Group and Presentation of Colors, Prayer, and Victory Song
- 9:15 a.m. Skip Oppenheimer Board Director for the Federal Reserve Bank of San Francisco (10 minutes)
- 9:25 a.m. Rudy Soto, USDA Deputy Assistant Secretary for the Office of External and Intergovernmental Affairs Welcome and Remarks (20 minutes)
- 9:45 a.m.- Kick Off from Emcees Jeremy Chase and Idaho State Director Dick Rush

### **Report on Rural Idaho**

- 10:00 a.m. Report: Economic Outlook/Trends Ryan Whitesides, Labor Economist for Idaho Falls (15 minutes)
- 10:15 a.m. Report: Idaho Rural Partnership and Association of Idaho Cities Kelley Packer, Executive Director at AIC (10 minutes)
- 10:25 a.m. Report: Idaho Commerce Tom Kealey, Director at Idaho Commerce (10 minutes)

**BREAK** - 10:35 a.m. (15 minutes)

### **Rural Business**

- 10:50 a.m. Small Business Administration (SBA) Resources Shannon Madsen, District Director (10 minutes)
- 11:00 a.m. Small Business Success Stories (20 minutes; 10 minutes each)
  - o Harkness Hotel Aaron Hunsaker
  - Shokota Supply Georgette Running Eagle
- 11:20 a.m. Alternative Business Financing for Businesses: Panel Moderated by: Jane Pavek (30 minutes, 10 for questions)
  - Chad Marchand, Federal Reserve Bank of San Francisco
  - o Forrest Grigg, Altura Community Consulting
  - Scott Madsen, Crowdfund Better

### **LUNCH**

• 12:00 p.m. – Lunch and Keynote Presentations



- KEYNOTE: Small Business Administration (SBA) Mark Madrid, Associate
   Administrator, Office of Entrepreneurial Development (30 minutes)
- KEYNOTE: Idaho SBDC Ann Swanson, Regional Director (10 minutes)
- Network with vendors

### **Rural Housing**

- 1:00 p.m. Housing Solutions for Rural Idaho: Panel Moderated by: Brian Dale and Jane Pavek (30 minutes, 10 for questions)
  - o Fort Hall Housing Authority, Lorraine Shay and Taryn Shoyo
  - o Twin Falls/Jerome Housing Authority, Sunny Shaw
  - NeighborWorks Pocatello, Mark Dahlquist

### **Rural Community Health**

• 1:40 p.m. – Community Health Success Story – Brad Huerta, CEO at Lost Rivers Medical Center (15 minutes)

### **Rural Broadband**

- 1:55 p.m. The State of Broadband in Idaho: Panel (30 minutes, 10 for questions) –
   Moderated by: Senator Doug Ricks
  - o Ramón Hobdey-Sánchez, Idaho Office of Broadband
  - o Peter Hawkes, Idaho USDA Rural Development Telecom Program Manager
  - o Dylan Baker, Idaho Commission of Libraries
- 2:35 p.m. Broadband Success Stories (20 minutes)
  - City of Ammon, Daniel Tracy 10 minutes
  - Shoshone-Bannock Tribes, Frances Goli 10 minutes

### **Rural Placemaking**

- 2:55 p.m. Rural Community Development Services (20 minutes)
  - Western Community Assessment Network (WeCAN), Dr. Lorie Higgins (10 minutes)
  - Western Rural Development Center, Dr. Nadeeka Weerasekara (10 minutes)
- 3:15 p.m. Placemaking Success Stories (15 minutes)
  - City of Malad Park Project Molly Beseris and Mayor Joan Hawkins

### **Closing Remarks**

• 3:30 p.m. - Closing remarks by Idaho Commerce Director Tom Kealey and Idaho State Director Dick Rush

Network with Expo Vendors - 4:00 p.m.

### **Networking Reception**

• 5:00 p.m. – 7:00 p.m.



## The Rural Success Summit: Event Program

### Shoshone Bannock Event Center | Fort Hall, Idaho

### Day 2 - May 2, 2024

### **Doors Open**

8:30 a.m. - Doors open, find tables, coffee, light breakfast, and networking with vendors

### **Event Begins/Opening Remarks**

- 9:00 am Welcome from Emcees Jeremy Chase and USDA Idaho State Director Dick Rush
- 9:05 a.m. Lt. Governor Scott Bedke Welcome and Remarks (20 minutes)
- 9:25 a.m. Kick Off from Emcees Jeremy Chase and Idaho State Director Dick Rush

### **Rural Agriculture**

- 9:30 a.m. USDA Rural Development Resources Cindy Axne, Senior Advisor for Rural Engagement, Delivery and Prosperity (15 minutes)
- 9:45 a.m. Idaho State Department of Agriculture (ISDA) Resources Laura Johnson, Bureau Chief Marketing and Development (15 minutes)
- 10:00 a.m. Ag Business Success Story Roots Chips, Ladd Whalen (10 minutes)

**BREAK** – 10:10 a.m. (20 minutes)

### **Rural Recreation**

- 10:30 a.m. Idaho Parks and Recreation Resources Susan Buxton, Director (15 minutes)
- 10:45 a.m.- Outdoor Recreation Success Stories (2 stories) (20 minutes)
  - Craters of the Moon 100<sup>th</sup> Anniversary, Jennifer Jones 10 minutes
  - Wellness Tourism Success Story, Birgitta Bright 10 minutes

### **Rural Education and Workforce**

- 11:05 a.m. Read, Talk, Play Every Day Randy Jensen (15 minutes)
- 11:20 a.m. Idaho Workforce Development Council LAUNCH Results Dr. Sherawn Reberry, Communications and Program Manager (15 minutes)

### **Closing Remarks**

11:35 a.m. – Closing Remarks by Idaho Commerce Director Tom Kealey and Idaho State
 Director Dick Rush

### **LUNCH**

- 12:00 p.m. Lunch and Keynote Presentation
  - KEYNOTE: Kirt Marlow, Executive Director of the Idaho Advanced Energy Consortium (15 minutes)
  - o KEYNOTE: Diane Bevan, President & CEO, Idaho Technology Council (15 minutes)



### **END OF EVENT**